Briam – warzywa w piekarniku (μπριάμ)

Briam – warzywa w piekarniku (μπριάμ)

1kg cukini (małe)

3-4 cebule

2-3 ziemniaki

1-2 papryki

koperek

pomidory

oliwa domowa

sól, pieprz

Ziemniaki kroimy w ćwiartki, cukinie w krążki ok. 2 cm., cebulę w piórka, a paprykę w nieduże kawałki. Z pomidorów w mikserze robimy sos – dość dużo, będzie smaczniejsze. Siekamy drobno koperek i wszystko razem wykładamy na blachę. Polewamy oliwą, solimy, pieprzymy i mieszamy a na koniec dodajemy trochę wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie sprawdzamy i próbujemy. Jeśli trzeba to dolewamy wody i jeszcze zostawiamy na chwilę.

Smacznego Monika & Ευαγγελία

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *