Ciecierzyca (rewitia – ρεβύθια)

Ciecierzyca (rewitia – ρεβύθια)

1/2 kg ciecierzycy

2 średnie cebule

oliwa domowa

sól, pieprz

cytryna

Ciecierzycę myjemy i zostawiamy na noc w wodzie. Następnego dnia wlewamy do garnka oliwę, podgrzewamy i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Lekko podsmażamy i dolewamy wodę (tyle, żeby przykryło ciecierzycę). Gdy się zagotuje wrzucamy ciecierzycę i gotujemy, aż zmięknie. Podczas gotowania sprawdzamy, czy nie trzeba dolać wody.  Jak już będzie dobra to dodajemy sól i pieprz. A na talerzu kropimy cytryną według uznania. Zupa jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna.

Smacznego Monika & Φανή

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *