Do tego pysznego dania będziemy potrzebować:
pomidory i papryki
cebulę i czosnek (dużo)
ryż (też sporo, żeby starczyło do wypełnienia pomidorów i blachy)
miętę
sól i pieprz
Z pomidorów i papryk odcinamy czapeczki, wyjmujemy miąższ z pomidorów. Do miąższu dodajemy jeszcze pomidory i miksujemy do uzyskania masy. Cebulę, czosnek, paprykę i miętę drobno kroimy i wrzucamy do miski z sokiem z pomidorów. Dodajemy ryż, oliwę, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze mieszamy i wypełniamy pomidory i papryki (nie do pełna) a resztę wykładamy na blachę. Polewamy oliwą i dodajemy wodę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Sprawdzamy co jakiś czas czy nie trzeba dolać wody. Jak ryż będzie miękki to danie jest gotowe.
Smacznego
Monika & Γιανούλα