Faszerowane pomidory i papryki – gemista (γεμιστές τομάτες)

Faszerowane pomidory i papryki – gemista (γεμιστές τομάτες)

Do tego pysznego dania będziemy potrzebować:

pomidory i papryki

cebulę i czosnek (dużo)

ryż (też sporo, żeby starczyło do wypełnienia pomidorów i blachy)

oliwę

miętę

sól i pieprz

Z pomidorów i papryk odcinamy czapeczki, wyjmujemy miąższ z pomidorów. Do miąższu dodajemy jeszcze pomidory i miksujemy do uzyskania masy. Cebulę, czosnek, paprykę i miętę drobno kroimy i wrzucamy do miski z sokiem z pomidorów. Dodajemy ryż, oliwę, sól i pieprz.  Wszystko razem dobrze mieszamy i wypełniamy pomidory i papryki (nie do pełna) a resztę wykładamy na blachę. Polewamy oliwą i dodajemy wodę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Sprawdzamy co jakiś czas czy nie trzeba dolać wody. Jak ryż będzie miękki to danie jest gotowe.

Smacznego

Monika & Γιανούλα

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *