Kapusta z ryżem – lachanorizo (λαχανόρυζο)

Kapusta z ryżem – lachanorizo (λαχανόρυζο)

Potrzebne nam będą:

1 mała kapusta

2 garści ryżu

2, 3 marchewki

2,3 cebule

garść selera naciowego.

oliwa domowa

pomidory lub koncentrat pomidorowy (można razem)

sól, pieprz

Kapustę kroimy na 4 części i każdą z nich kroimy w grube plastry.  W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę. Następnie dolewamy wodę (sporo), pomidory i koncentrat i zagotowujemy. Dodajemy kapustę, marchewkę i seler. Gotujemy sprawdzając wodę. Gdy kapusta jest już miękka sprawdzamy wodę(powinno jej być trochę więcej) i  dosypujemy ryż. Gotujemy mieszając, żeby ryż nie przywarł. Jak będzie miękki, obiad mamy gotowy. 🙂

Smacznego

Monika & Φανή

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *