Okra (bamies – μπάμιες)

Okra (bamies – μπάμιες)

1 kg okry

2,3 duże ziemniaki

1,2 duże cebule

łyżka koncentratu pomidorowego

ocet winny

oliwa domowa w/g uznania (Grecy dodają sporo)

sól, pieprz

Umytą okrę wysypujemy na blachę, kropimy porządnie octem winnym i mieszamy. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w ćwiartki, cebulę pokrojoną w piórka, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i wszystko razem polewamy  oliwą domową. Dobrze mieszamy, dodajemy wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250°C. Po pół godzinie sprawdzamy czy nie trzeba dolać wody, mieszamy. I od tej pory, jak to Grecy mają w zwyczaju, co jakiś  czas sprawdzamy czy wszystko jest już miękkie.

Smacznego Monika & Ευαγγελία

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *