Pieczone bakłażany (melidzanes psites – μελιτζάνες ψητές)

Pieczone bakłażany (melidzanes psites – μελιτζάνες ψητές)

Do tej pysznej sałatki potrzebne nam będą bakłażany, cebula, oliwa koroneiko, ocet winny, sól i pieprz i ewentualnie możemy dodać świeży, drobno pokrojony pomidor. Ilość każdego ze składników, jak to w greckiej kuchni zależy od liczby członków rodziny i smaku każdej gospodyni ;).

Na ogniu lub w piekarniku pieczemy bakłażany. Podczas pieczenia obracamy. Gdy są gotowe czyścimy ze skórki i drobno kroimy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, sporo oliwy, ocet winny, sól i pieprz(i ewentualnie pomidor). Wszystko mieszamy i zjadamy.

Smacznego Monika & Φανή

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *