Pita ze szpinakiem i serem feta – spanakopita (σπανακόπιτα)

Pita ze szpinakiem i serem feta – spanakopita (σπανακόπιτα)

Wszystkie greckie przepisy podaję tak, jak przekazują mi kolejne gospodynie z sąsiednich podwórek 🙂

Tak więc do ciasta potrzebujemy:

1 szklaneczkę do wina oliwy domowej

1 szklaneczkę do wina octu winnego

2 szklaneczki do wina wody (ciepłej)

sól, pieprz

mąkę ile będzie potrzeba

Do farszu:

szpinak

pęczek koperku

pęczek dymki

2 duże cebule

2 jajka + 1 do posmarowania

rozdrobniony ser feta

sól, pieprz

Szpinak kroimy w kawałki, solimy, ugniatamy i odciskamy. Podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do farszu razem z pokrojonym koperkiem i dymką. Następnie dodajemy jajka, ser feta, sól, pieprz i wszystko mieszamy. Na blachę kładziemy połowę porcji ciasta, następnie farsz i drugą warstwę ciasta. Kroimy pitę na kawałki. Na talerzu ubijamy jajko i pędzelkiem smarujemy pitę, a następnie posypujemy ją sezamem. Wstawiamy blachę na 200°C (termoobieg) na ponad godzinę i sprawdzamy.

Smacznego Monika & Γιαννύλα

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *