Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami

2 polędwiczki wieprzowe

1/2 kg śliwek

4-5 ząbków czosnku

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 liście laurowe

1 łyżka octu balsamicznego

Sól, pieprz

3 łyżki oliwy domowej

Polędwiczki myjemy, ewentualnie czyścimy z niepotrzebnych błonek i oddajemy kotu lub psu. Nacieramy oliwą domową z solą, pieprzem i posiekanymi dwoma ząbkami czosnku oraz łyżką octu balsamicznego. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na noc. Po tym czasie posypujemy rozmarynem, tymiankiem i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Obkładamy resztą czosnku pokrojonego w plasterki i śliwkami wydrylowanymi, pokrojonymi na połówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 1,5 godz.

Smacznego Magda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *