Zapiekanka ziemniaczana z selerem naciowym

Zapiekanka ziemniaczana z selerem naciowym

0,5 kg ziemniaków

ser blu roquefort

2 łodygi selera naciowego

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy domowej

3 plastry mozzarella

łyżeczka ziół prowansalskich

sól

grubo mielony czarny pieprz

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki ok. 0,5 cm. Seler kroimy w drobne plasterki. Dno naczynia polewamy łyżką oliwy i układamy warstwowo ziemniaki i seler. Wszystko solimy, pieprzymy, dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki i posypujemy ziołami prowansalskimi. Na wierzch układamy rozdrobniony ser blu roquefort. Następnie kładziemy drugą warstwę ziemniaków i selera i na koniec kładziemy 3 plastry mozzarelli. Pieczemy przez ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C aż mozzarella pięknie się zarumieni.

Smacznego Magda

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *