Zupa fasolowa (φασολάδα)

Zupa fasolowa (φασολάδα)

Do tego kolejnego prostego, jednogarnkowego dania potrzebujemy:

ok. 1/2 kg fasoli białej

2,3 marchewki

2,3 średnie cebule

garść selera naciowego

oliwę domową

2, 3 cytryny

sól i pieprz

Fasolę myjemy i na noc zostawiamy w wodzie. Następnego dnia zmieniamy wodę i dodajemy drobno (ale bez przesady) pokrojoną cebulę, marchewkę w talarki, pokrojony seler i dodajemy oliwę. Przykrywamy garnek i gotujemy. Co jakiś czas sprawdzamy czy nie brakuje wody. Pod koniec gotowania wyciskamy sok z cytryn i dodajemy do zupy. Jak już się wszystko ugotuje dodajemy sól i pieprz.

Smacznego

Monika & Γιαννούλα

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *