Soczewica – fakies (φακές)

Soczewica – fakies (φακές)

Soczewica to kolejny prosty, jednogarnkowy przepis na obiad, bardzo w Grecji popularny.

Potrzebujemy:

ok. 1/2 kg soczewicy (ale to oczywiście zależy od liczebności rodziny)

1 dużą cebulę

parę ząbków czosnku

parę listków laurowych

oregano

koncentrat pomidorowy (można zastąpić pomidorami świeżymi lub w puszce)

oliwę z oliwek

ocet winny

sól

Soczewicę (można wcześniej namoczyć) wrzucamy do garnka razem z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem i liśćmi laurowymi. Następnie dodajemy oregano, koncentrat i wlewamy oliwę. Wszystko razem gotujemy, aż zmięknie, a na sam koniec można trochę posolić jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z chlebem i doprawiamy na talerzu octem winnym.

Smacznego

Monika & Ευαγγελία

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *